E

TeamLearning: help teams zichzelf te organiseren

Registration for this event is now closed

Team coach voor zelf-organiserende teams.

Leer hoe je teams kan helpen groeien, met positieve coachingstechnieken, ervaringsgerichte teaminterventies, zelfredzaamheid verhogende werkvormen en visual management.


     In driemaal twee dagen leer je een lean-agile veranderinitiatief opzetten, in gang houden en versterken

     Gras groeit niet door aan de sprieten te trekken, maar door de wortels water te geven.

     Afrikaans spreekwoord

     Waarom deze cursus

     Medewerkers willen graag goed samenwerken en mooie resultaten neerzetten. Werken in een fijn team geeft energie. Bij managers, team coaches en HR-medewerkers ligt de opdracht om de ideale omstandigheden hiervoor op te bouwen. Lean en Kanban, Agile en Scrum, positive psychologie en TeamLeren leveren een mooie basis om hiermee aan de slag te gaan, aangepast aan je eigen omgeving. In deze training vul je je rugzakje met kennis, vaardigheden, ervaringen en tools die je daarbij kunnen helpen.

     TeamGrowing

     In TeamGrowing hanteren we het TeamLeren model van Linda Dorlandt en Remi-Armand Collaris. Zij verzorgen ook deze lessenreeks.

     TeamLeren model bevat drie elementen die in agile goed zijn uitgewerkt: Transparantie, Verbetering en (focus op) Klantwaarde. Het model voegt nog twee componenten toe: Samenwerken en Teamleren.

     Samenwerking vergt dat mensen elkaar respecteren, begrijpen, aanvullen, goed communiceren. De manager of coach creëert daarom de omstandigheden waarin team leden zich gewaardeerd voelen, aangemoedigd om vrijuit te spreken en om waar nodig conflicten aan te gaan en constructief op te lossen. Dit vraagt een aangepaste stijl van management en nieuwe vaardigheden.

     Teamleren staat voor de competentie van het team om, zelf-organiserend, tot resultaten te komen, de eigen manier van werken continu te verbeteren en hier eigenaarschap voor te voelen. Het team gaat zelf aan de slag om zijn maturiteit te verhogen en via Teamleren de verworven vaardigheden te verankeren in de cultuur van het team en de organisatie. Je taak als team-coach is het team op het juiste moment aan te reiken wat het nodig heeft, uit je Teamleren rugzakje.

     Over de cursus

     De cursus bestaat uit drie modules van twee dagen, met een maand ruimte tussen. Dit geeft deelnemers de tijd om  in de praktijk toe te passen wat net geleerd is en met die ervaring terug te komen naar de cursus en daar te bespreken. We willen het verandertraject zelf benaderen met de principes van de cursus, iteratief, in niet te grote stappen en met een ingebouwde feedback cyclus. 

     Om van A naar B te gaan gebruiken we ook tijdens de cursus dus de technieken van B, niet die van A. En niet alleen woorden en oefeningen. Tussen de modules kan je immers al aan de slag met de werkvormen. De resultaten ervan behandelen we tijdens de volgende sessie.

     Neem daarom, als het kan, graag een change project mee naar de training. Je kunt de werkvormen tussen de sessie uitproberen en de volgende sessie terugkomen om je ervaringen te delen. We geven je daarbij ook ondersteuning  via Skype, als je de workshop nog eens wil doorspreken of kort op de bal de resultaten wil evalueren.

     Ook virtuele werkvormen voor coaching in Corona tijden

     We maken als agile coaches spannende tijden mee: kunnen we ook op afstand en via Skype of Zoom nog ons werk doen? Na enekele weken hard werken is het antwoord gelukkig ja. Veel van de werkvormen hebben ondertussen een versie gekregen die je ook remote kan brengen. De eerste sessie van de training in voorjaar 2020 zal touwens ook remote verlopen, via Zoom, zodat we de werkvormen ook in de praktijk brengen en je als deelnemer ook leert omgaan met de extra complicaties maar ook met de mogelijkheden van het remote werken!

     Voor wie is de cursus bedoeld

     Deze cursus richt zich tot agile coaches, scrum masters, team leaders, managers en HR-medewerkers betrokken in een agile transformatie traject.

     We passen de principes van TeamGrowing ook toe tijdens de cursus: de deelnemers worden zelf een team dat leert om als team te groeien. Kom daarom, als het kan, met twee of drie personen uit één bedrijf: jullie vormen daarna de kern van TeamGrowing. Kunnen jullie ook samen aan de slag aan het verandertraject dat jullie meegebracht hebben!

     Als je nog vragen heb aarzel niet om ze te stellen:Vragen?

     Praktisch

     * Modules: drie modules van twee dagen, met telkens één overnachting in volpension
     * Locatie: Affligem of Drongen (Gent), sessie in mei remote wegens Corona
     * Taal: Nederlands; later voorzien we wellicht ook een cursus in het Engels en/of Frans
     * Data: Instappen kan op de eerste dag van elke module:

          -  10  - 11 september 2020

          -   8  -  9 oktober 2020  

          -  12  -  13 november 2020

          -  10  -  11 december 2020

     Je trainers

     Remi-Armand Collaris:

     Ik geloof dat het succes van organisaties wordt bepaald door de mate waarin medewerkers de ruimte krijgen om met hun talenten in teamverband het verschil te maken. Gebruikmakend van het Agile, Scrum en Lean gedachtegoed ben ik voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om mensen beter te laten samenwerken. Ik help Scrum master teams en managementteams om medewerkers eigenaarschap te laten voelen voor hun manier van werken. In teamverband nemen ze weer tijd voor experimenteren, leren en verbeteren en komen zo met meer gedrevenheid en lol tot betere resultaten.

      

     Linda Dorlandt:

     Als begeleider in veranderingsprocessen ben ik altijd op zoek naar de kracht binnen het team. Door medewerkers zich zelf verantwoordelijk te laten voelen voor datgene wat ze als team willen bereiken komt er energie vrij die verandering mogelijk maakt. Als facilitator zet ik in op teamvorming, eigen verantwoordelijkheid en het bieden van hulp aan elkaar. Hierdoor ontstaat meer plezier in het werken. Ik maak gebruik van een breed scala aan interactieve werkvormen. Zowel op het gebied van coaching, projectmanagement, procesmanagement (Scrum, Agile, LEAN) als op teamprocessen.

     Karen De Boeck

      Als agile coach heb ik TeamLeren leren kennen op een kamp van agile coaches, en ik was er meteen weg van. Na mijn opleiding heb ik TeamLeren voortdurend kunnen toepassen en heb zelf mogen ervaren hoe de benadering teams helpt om te groeien en beter samen te werken. Ik ben dan ook trots deze opleiding naar België te hebben gebracht en ze nu ook zelf mee te mogen geven.


     “Dit is echt een training op meerdere niveaus: Enerzijds krijg je van Linda en Remi-Armand, een heel ervaren trainersduo, tal van werkvormen aangeleerd die je kunnen helpen een team verder te laten groeien. Tegelijkertijd word je ook zelf ondergedompeld in een veelheid aan werkvormen die je ondersteunen om er als team coach zelf ook beter van te worden. Je wordt met andere woorden zelf geconfronteerd met de impact die een werkvorm kan hebben tijdens het toepassen ervan op een team. Geen pure theorie dus, maar heel intensief & interactief. Een waardevolle tip: volg deze cursus met minstens een collega, iemand waarmee je verder kunt sparren na de training om wat je geleerd hebt in praktijk om te zetten. Zo haal jij, je team en jouw organisatie nog meer waarde uit de cursus.“

     Stef

     Where

     Visualize on Google Maps
     Affligem of Drongen (bij Gent)

     When

     From 10/09/2020 09:00
     To 11/09/2020 17:00

     Organizer

     Adjugo
     +32 (0)474 891 705
     ctadj@adjugo.com

     Social Stream

     Thanks for your subscription!

     Participate on Twitter

     Find out what people see and say about this event, and join the conversation.

     Use this tag: ##TeamGrowing #Teamlearning #TeamCoaching #AgileTeamCoaching

     We love to share our knowledge and skills.

     During the training.

     And after.